De geschiedenis van de Kameleon

In 1948 schreef Hotze de Roos zijn eerste boek genaamd 'Hielke en Sietse, de belhamels van de dorpssmid' De oorspronkelijke titel werd echter verandert in 'de schippers van de Kameleon' en in 1949 was het eerste Kameleon boek te koop.

Op 24 november 2009 was het precies 100 jaar geleden……

De schrijver 
Op 24 november 2009 was het precies 100 jaar geleden dat Hotze de Roos werd geboren in Langezwaag. Hotze de Roos is de schrijver van de Kameleon boeken. Het eerste deel “De schippers van De Kameleon”, werd uitgegeven in 1949. Deel 60, het laatste boek van de hand van Hotze de Roos verscheen in 1991.
Het nieuwste boek is in 2019 uitgekomen: “De Kameleon en het zwaard van Grutte Pier” geschreven door het pseudoniem M. de Roos (Maarten Veldhuis). Hotze de Roos is overleden in 1991. In totaal zijn er 71 verschillende boeken verschenen. Van die 71 boeken zijn ruim 16 miljoen exemplaren verkocht.

Een prijs 
Een echte prijs heeft Hotze de Roos nooit gekregen, wel werd hij genomineerd voor de publieksprijs 1991. De kinderen van basisschool It Kampke in Terhorne (in het Fries: Terherne) gaven Hotze de Roos in 1980 de Zilveren Pen. Zij waren namelijk dol op de verhalen van de schrijver. De kinderen konden niet begrijpen dat Hotze De Roos nooit een prijs voor zijn verhalen had gewonnen.

Kameleondorp
Op de vraag of de avonturen van Sietse en Hielke zich in Terherne hadden afgespeeld, antwoordde de schrijver: “Het zou in Terherne gespeeld kunnen hebben.” Mede hierdoor ontstond het plan de avonturen van de Kameleon tot leven te brengen. In 1994-1995 ging het Kameleondorp open voor publiek.

Speelfilms
De twee speelfilms van de Kameleon (2003 en 2005), hebben veel bijgedragen aan het succes van Kameleondorp. Het waren de best bezochte speelfilms voor de jeugd, in het jaar dat ze verschenen. Veel mensen willen de wereld uit de films en boeken in het echt beleven. In juli 2021 is de nieuwe speelfilm van de kameleon uitgekomen in de bioscoop. 'De kameleon aan de ketting' van Steven de Jong. Met een nieuwe tweeling, komen de avonturen van de kameleon weer volop in beweging. 

TV-serie
In het voorjaar van 2018 is een 12 delige serie, gebaseerd op de boeken van Hotze de Roos uitgezonden door de NPO. De serie is gemaakt door Steven de Jong, met zowel oude bekende acteurs van de films als met nieuwe acteurs. Hoofdopname locatie van de tv-serie was het Kameleondorp in Terherne.