Hoor, proef en vaar in de geschiedenis van Terherne

Hoor, Proef en Vaar in de geschiedenis van Terherne

LET OP DE VAART VAN 3 AUGUSTUS GAAT NIET DOOR!

Het is al even geleden, het zal zo rond de 12e eeuw geweest zijn, dat Terhorne op de kaart is gezet.
Tot aan nu is er veel gebeurd op deze hoek in het Friese land. Ter Horne betekent tenslotte ‘op de hoek’.

Scheepvaart, visserij en scheepsbouw waren de eerste bronnen van inkomen.

Op het hoogtepunt van de Friese handelsvaart op de Oostzee was Terhorne de thuishaven van de kof- en smakschepen. Later vormde landbouw en de veehouderij een bron van inkomsten.
Maar daar bleef het niet bij.
Door verveningen en afslag geraakte het dorp afgesloten van de vaste wal en werd het een eiland. Jawel
Pas in 1908 kwam er een permanente verbinding naar Joure over het Heerenzijl………….
Dat levert stof voor veel verhalen: wat is er in die tijd tussen 1200 en 2000 allemaal gebeurd Terherne.

Een beetje nieuwgierig geworden?

Hoe mooi is het als dat u vertelt wordt wanneer  u op 3-10-17 augustus de kans krijgt om de geschiedenis van Terhorne te beluisteren en te proeven op één van de pramen van de Kameleon.

Op deze drie donderdagavonden in augustus krijg je de kans om met één van de pramen van de Kameleon het water rond Terherne op te gaan, waar je vervolgens onderweg op diverse ‘belangrijke’ plaatsen de pittige verhalen van destijds worden toevertrouwd, je verrast wordt op een drankje en een hapje en wordt toegezongen door één van de naburige shantykoren, shantykoor De Warringers uit Joure.

Terherne bestaat meer dan 800 jaar en dat wil dit geweldige dorp vieren door de geschiedenis en het heden met een ieder op een ‘moderne’ manier te delen door een gratis app aan te bieden die de geschiedenis nam het âlde Far zichtbaar maakt. Daar zijn financiële middelen voor nodig.
Dit evenement ‘Hoor, Proef en Vaar de geschiedenis van Terherne’ is één van de acties om het financieel plaatje rond te krijgen.

Laat deze kans niet lopen. Als inwoner of gast van ons prachtige dorp nodigen wij je gaarne uit in te stappen op één van de genoemde data.

We varen af bij het Kameleon botenstation om 18: 30 uur en zijn omstreeks 20.00 uur weer thuis.
Onderweg is het genieten van het moois (hoor) en het lekkers (proef) en natuurlijk  het varen.

Data :              3 – 10 -17 augustus

< >Vertrek :         van Botenstation Koailân 2 8393 LA TerherneAanvang :       18.30 uur - +/- 20.00 uurKosten : € 9.50 incl. hapje, drankje, liederen

 • Verjaardagsfeestje Winter

  Warm welkom met suikerbrood+limonade, speuren in Lenten, zelf smeden, een unieke kameleonfilm kijken.

  lees meer
 • Scholen

  Wij hebben nog een paar opties voor een avontuurlijk klasse uitje, volledig begeleid dagprogramma, educatief en belevenisvol

  Lees meer
 • Ondanks dat we niet open mogen, zitten we niet stil.

    Wij zijn op dit moment me veel nieuwe dingen bezig. 1 daarvan is de nieuwe slaapzaal in het wapen. Hieronder een klein inkijkje in onze verbouwing. De muur tussen beide kamers is verwijdert en het frontportaal van de nieuwe kamer staat al ...

  Lees meer
 • Puzzels op? Wij hebben genoeg.

  Puzzels op? Wij hebben genoeg.   500 stukjes puzzelplezier + een mooie poster. Dat is wat je vanaf vandaag in onze ticketshop kunt bestellen. Maak zelf of samen het dorp Lenten, met een poster als voorbeeld. Puzzelplezier om zelf of same...

  Lees meer
Meer nieuws